Ronde buikjes en Coaching

rondebuikjeRonde buikjes zijn inderdaad het terrein van voedingsdeskundigen, diëtisten, misschien zelfs artsen. Toch begeef ik me op dit terrein, als Life Coach en deel graag met jullie mijn ervaringen. Afgelopen week komt een klant de praktijk binnen gewandeld. Ze installeert zich in de behandelstoel, ja mijn coaching wordt ten gepaste tijde aangevuld met voetreflexologie. Ze kijkt me triomfantelijk aan en zegt: ‘En, zie je niets aan mij!’ Nu weet elke vrouw en elke man dat reacties betreffende het gewicht bijzonder delicaat zijn, dus ik opper voorzichtig: ‘jouw buikje hè?’ 10 kilo! vervolgt ze al even triomfantelijk . De dame in kwestie straalt en ik moet tot mijn verbazing toegeven dat ik niet enkel geen buikje meer bespeur, maar zelfs een kuiltje detecteer! Waar ooit een bultje zat, is nu een kuiltje!

Ja! Zegt ze. Tarwe! Deze dame en ik kennen elkaar al langer dus deze halve zinnen zeggen mij voldoende. Maar ik been jullie lezers even bij. Reeds jaren sukkelt ze met rugklachten, darmklachten, volgens artsen een ‘post nasale drip’, een hardnekkige prikkelhoest en overvloedig plassen. In deze mate dat haar nachtrust hierdoor sterk verstoord geraakte, en dus ook haar hele energie balans. De voetreflexologie behandelingen hadden slechts gematigd resultaat, wisselend resultaat ook. Volgens mijn eigen mening geen groot succesverhaal. Maar deze dame volgde oorspronkelijk Coaching, ontpopte zich van een ‘verlegen meisje van 50 jaar’ tot een bewuste, zelfzekere vrouw. Een vrouw die haar grenzen leerde kennen én trekken! Een dame die leerde voelen, die zichzelf leerde vertrouwen, die haar eigen ervaring leerde serieus  nemen. Deze dame gaat met mij dus op een gegeven moment een  nieuw traject aan, dat van de voetreflexologie. Een hele weg hebben we samen afgelegd. Elke behandeling gaf mogelijkheid om onze ervaringen betreffende voeding en gezondheid samen te leggen. Mijn eigen zoektocht naar de oorzaak van mijn vermoeidheid, darmproblemen en non-stop hoofdpijn gedurende vier jaar, hielpen haar om haar eigen proces te gaan. Samen ontdekten we dat suikers voor haar darmwerking nefast waren Niks nieuws onder de zon, alle osteopaten zullen mij nu collegiaal bijvallen! Maar suikers zomaar bannen, zonder meer, is praktisch onhaalbaar. Ons lichaam schreeuwt om suikers. Ik puzzelde de volgende stukjes bij mekaar gebaseerd op mijn eigen ervaringen:

– elke dag tegen zin in brood (en dit reeds als kind)

– mijn darmen blokkeren na het eten van brood, koffiekoeken zo nog erger

– bijzondere opstoten van hoofdpijn na enkele dagen geblokkeerde darmen

– bloedonderzoek gaf geen blijk van gluten intollerantie

– een face book bericht betreffende tarwe deed bij mij een (alarm-)belletje rinkelen (dank u wel Sophie V. voor dit bericht)

Ik nam de proef op de som en besloot van dag op dag tarwe te mijden.

Met Andere Woorden: de signalen die mijn lichaam reeds jaren gaf, deze keer niet te negeren. Na twee weken tarwe-vrij te eten constateerde ik: hoofdpijn quasi verdwenen, een ontlasting ‘om in te kaderen’, energie voor tien (geen 1,5 u van bijslapen meer)

Deze ervaring deel ik met mijn klant. Zij gaat ook de test aan: zes weken tarwe-vrij eten: havermoutpap met rijstmelk, amandelmelk, speltvlokken pap met geroosterde appeltjes, speltbrood. Hopen alternatieven voor de gewone boterham met kaas! Ik verwijs graag naar de super interessante website: www.eetgoedvoeljegoed.com

Het verrassend resultaat voor mijn klant:

– 10 kilo lichter

– prikkelhoest verdwenen (na 25 jaar!)

– geen drang naar suikers

– langdurig verzadigd gevoel na maaltijden, geen drang naar tussendoortjes

Mijn conclusie: Coaching leerde deze vrouw vertrouwen op haar eigen signalen in plaats van het volgen van algemene voedingsrichtlijnen. Voetreflexologie ondersteunde de functie van haar hele orgaan huishouding, uitwisselen van inzichten hielpen haar om nieuwe keuzes te maken.

Dus: Ontdek wie jij bent, leer luisteren naar je gevoel, leer luisteren naar jouw lichaam …

en handel daar dan naar!